Foreword by Architect and Designers

Our goal was to preserve the special character of historical Košíře, a village surrounded by vineyards until the second half of the 19th century. Today’s village took form in the later part of the 19th century and at the beginning of the 20th century in connection with industrial development in Smíchov. Košíře acquired the status of a town in 1896 and in 1922 was incorporated into the Prague metropolitan area.

The project site is located on the slope of protracted Vidoule Hill near Motol Stream and provides good accessibility to the centre of Prague.

We chose a type of construction that expands the existing blocks of residential buildings while preserving the existing height level.

The shape of the designed residential complex was inspired by the surrounding development. The new construction is composed of three buildings. The building at a higher elevation is lower in height and faces Slávy Horníka St. The taller building is on Musílkova St. The block is enclosed by a dominant corner building facing Tůmova St., which expands into the square.

The street facades are structured and furnished with loggia.

The basement holds a parking garage with an exit onto Musílkova St. The interior layout is extremely important and therefore, optimal furnishings have been verified in drawings. Since we realize the importance of greenery nowadays, front gardens were added to the ground floor units and terraces to the highest floors

Ing. Tomáš Šantavý, architect
Ing. Jiří Kalinec, designer
Ing. Karel Vácha, designer